Mijn leven en Linitis Plastica oktober,week42 persoonlijke gedachten over politiek en vluchtelingen

Morgen weer starten met de chemo medicatie. Orale medicatie, dus geen infusen, geen ziekenhuis bezoek, maar gewoon 2 keer per dag vier lichtbruine tabletten. Vreemd genoeg voelt dat wel goed.Het geeft me het gevoel dat ik iets doe om de ongenode gast, die in mijn maag zitting heeft genomen, onder controle te houden.

Ondertussen heeft het dagelijkse nieuws een grote impact op me. Er zijn veel meer mensen die reageren op het nieuws. Soms met mooie columns , soms met korte opmerkingen op Twitter en Facebook. ik neem het tot me, en knik instemmend of schud vertwijfeld het hoofd.
De vraag die met het meeste bezighoudt is de volgende: waar blijft de politicus die over de politieke verschillen heen voor een gezamenlijke aanpak pleit? Toen onze banken dreigden om te vallen schaarden het hele politieke spectrum zich achter de minister. Zelf de zelfbevlekkende populist zweeg bescheiden. Het ging om geld, een nationaal belang, dus moest de minister niet dwars worden gezeten. Nu gaat het om mensen, om de sociale en maatschappelijke cohesie en het belang van onze rechtsstaat. Nu vliegt men elkaar ongeremd in de haren, gretig op de man spelend.

Dat extreem rechts het niet zal laten om hier munt uit te slaan valt ze niet te verwijten. Daar bestaan ze voor, om onderbuik gevoelens en angst voor het onbekende een stem te geven.
Maar dat het politieke midden zich verschuilt achter domme kreten komt bij me over als een koude, kille douche, een douche van teleurstelling en afkeer.
Dwaze beschuldigingen van de SP leider, roepen om een aanvoerder door Groen Links, en het populair katten naar bewindslieden door het CDA. Ziedaar het mengsel waar we het mee moeten doen.
De VVD kijkt angstig naar de peilingen en negeert de grondwet. Onze welvaart is er niet meer voor iedere inwoner van ons land, stellen ze voor. Als het gaat om vluchtelingen wordt er hard voor gewaakt dat deze mensen niet gaan wennen aan onze welvaart.
Ik zie het al voor me, als het buiten vriest moeten vluchtelingen er niet aan wennen dat we altijd verwarming hebben. Dus twee keer per week verplicht de verwarming uit ? Natuurlijk zullen ze dat niet bedoelen, ze bedoeld gewoon dat er een verschil gemaakt wordt tussen vluchtelingen en andere inwoners. Waarbij de nadruk ligt op de plicht om te zorgen dat die vluchteling het niet te goed krijgt.
Iets anders kan ik er niet van maken.
Waar blijven de politici die wel ruggengraat hebben en opkomen voor onze rechtsstaat.
Een soort van brede invalshoek, die zou als volgt kunnen uitzien:

Ja er komen problemen op ons af, nee de grenzen sluiten is geen optie.
Ja, we overrulen het lokale bestuur omdat het om het nationaal belang gaat.( doen we ook bij zaken als gaswinning, maar dat levert geen krantenkoppen op ).
En ja, we zetten meer begeleiding en politie in om problemen te voorkomen en en op te vangen.
Oproepen tot of geweld of geweld plegen wordt door justitie hard aangepakt.
We gebruiken alle kennis die we hebben om deze mensen goed te begeleiden en op te vangen. We zetten alles in om de mensen in de omgeving van die opvanglocaties voor te lichten en te ondersteunen.
We faciliteren uitgebreid goedwillenden die willen helpen.
En ja, veel mensen zullen hier blijven en onderdeel worden van onze samenleving. Met alle voor en nadelen vandien.

Theorieën of we er nu economisch op vooruit gaan of niet door de instroom van grote groepen mensen laten we voor wat het zijn, namelijk overwegingen die pas achteraf getoetst kunnen worden en die nu niets aan de situatie bijdragen.

Natuurlijk is dit niet voldoende, er moet meer gebeuren.
Maar wat me beangstigd is het ontbreken van het gevoel van noodzaak om in deze tijd over politiek eigenbelang heen te stappen.
De gretigheid waarmee iedere vorm van heibel wordt uitvergroot. De herhalingen van incidenten, het onbeschaamde vooroordeel van veel media.

Ik snak naar nuchterheid, inzet voor menselijke waardigheid. En politici die zich durven te onttrekken aan de aandrang van het populisme.

Een zonnige nazomer zondag, het lijkt zo vredig. Maar het zal een tijd duren voor we gezamenlijk weer in evenwicht zijn met de veranderde werkelijkheid.

reageren kan via  de reactiebutton boven dit bericht . Klik op onderstaande afbeelding voor informatie over vluchtelingenwerk in Nederland.

Vluchtelingenwerk Nederland

Vluchtelingenwerk Nederland

5 gedachten over “Mijn leven en Linitis Plastica oktober,week42 persoonlijke gedachten over politiek en vluchtelingen

 1. Mack

  Kan me hier behoorlijk goed in vinden. Ik denk echter dat het enige doel dat de VVD nastreeft is dat vluchtelingen niet allemaal deze kant op komen omdat we betere sociale voorzieningen hebben dan omringende landen. Sterkte met je ziekte.

  Liked by 1 persoon

  1. Toussaint Schroders Berichtauteur

   Dank voor je reactie, Mack. Dat we niet iedereen kunnen opvangen is zonder meer waar. Maar een soort van onwerkbare ongelijkheid introduceren lijkt me geen oplossing.

   Like

   1. Mack

    Maar waarom niet? Wat is er mis met een azc waar je de basislevensbehoeften krijgt als je bent gevlucht voor een oorlog?

    Like

    1. Toussaint Schroders Berichtauteur

     Als tijdelijke opvang zal dat voldoen.Maar zodra mensen hier langer moeten verblijven Zal de samenleving inzetten op integratie. Stel je eisen aan de nieuwkomers en geef de mogelijkheid om hier tijdelijk of voorgoed een menswaardig bestaan op te bouwen. wij eisen terecht dat nieuwkomers gelijkheid tussen mensen als norm overnemen. Dan helpt het niet dat we hen in een soort van apartheids regime stoppen met het doel ze vooral niet teveel van onze welvaart te laten profiteren.

     Like

Reacties zijn gesloten.